Klein wonen

Gemeente Almere

In de stand KLEIN WONEN laat Almere zien dat het tijd is voor een nieuwe comfortabele kleinschaligheid in de woningbouw. Tegen het midden van de eeuw is 43% van alle Nederlandse huishoudens alleenwonend, voorspelt het CBS. De enorme toename van alleenwonenden gecombineerd met de trek naar de stad vraagt om kleinere woningen, die duurzaam zijn en geborgenheid bieden. Met name in voorsteden waar traditioneel vooral eengezinswoningen worden gebouwd. We laten in onze stand verschillende oplossingen zien die zijn ontwikkeld in het kader van de prijsvraag van de BouwEXPO Tiny Housing.

Er komt een leger alleenwonenden aan
Tegen het midden van de eeuw is 43% van alle Nederlandse huishoudens alleenwonend, voorspelt het CBS. Tegelijkertijd trekken in de hele wereld mensen van het platteland naar de stad. Naar de voorsteden waar, vanuit hun oorsprong, nu vooral gezinnen wonen. Demograaf Jan Latten stelt de vraag of we ons wel voldoende realiseren dat we te maken krijgen met een leger alleenwonenden. Hij verbaast zich dat het eengezinshuis als het ideaal zo lang stand houdt. In een new town als Almere woont nu al een derde van de mensen alleen. ‘Alleenwonend’ wordt het nieuwe gewoon.

Kleiner
‘The urban age’ en de demografische verandering stellen andere eisen aan wonen in de stad. Het vraagt om kleinere woningen die meewerken aan verdichting. Woningen met een kleine voetprint die weinig grond innemen. Op de stand zijn twee oplossingen te zien: Slim Fit, een volwaardige woning met een voetprint van maar 16,4 m2, en Koda uit Estland, een woning die eenvoudig inpasbaar is in (tijdelijke) ruimtes in stedelijk gebied. Beide woningen zijn bedoeld om in grote aantallen te bouwen. In een hoge dichtheid.

Geborgen
Tegelijkertijd is er een groep mensen, veelal empty nesters, op zoek naar een kleinere woning met geborgenheid. Met behoud van het comfort dat ze gewend zijn. Ze maken een stap van groot naar klein, maar willen geen anoniem nummer op de galerij zijn. Connies Corner en DDacha laten zien hoe die stap gemaakt is, de stap waarbij een grotere woning is ingewisseld voor een kleinere, persoonlijke, geborgen en comfortabele woning.

Recyclebaar
Zonder het weggooien van materialen laten huizen zich opnieuw samenstellen. In onze stand laten we twee prototypes zien. Je kunt een aantal segmenten van het Wikkelhouse van dichtbij bekijken. Het Wikkelhuis is duurzaam en verplaatsbaar, gemaakt door golfkarton om een mal te wikkelen. De segmenten van karton zijn eenvoudig te (her)koppelen waardoor elk huis steeds opnieuw op maat gemaakt kan worden. Het wordt na het wikkelproces in een dag neergezet en is na afloop recyclebaar. Het WikiHouse is een hedendaags open source bouwpakket. Voor iedereen toegankelijk op het web. Met de software maak je een eigen ontwerp of je kan een ontwerp uit de bibliotheek kiezen. Het bouwpakket wordt in handzame onderdelen geleverd en wordt met zo min mogelijk (elektronische) hulpmiddelen in elkaar gezet. Het huis is in zijn geheel te demonteren en weer opnieuw samen te stellen.

Website: https://woningbouwatelier.nl/wikihouse/
Twitter: @woonatelier en @almere2punt0